Hembygdsföreningen

bild hembygdsstuga

Hembygdsgården är vackert belägen mellan kyrkan och Örsåssjön.
Örsås Hembygdsförening bildades 1956. Redan första året firades midsommar med lekar, sång och musik vid hembygdsgården. Denna tradition lever fortfarande kvar. Numera är det även tradition med vårotta på Kristihimmelfärdsdag och kaffeservering under några sommarsöndagar.

Örsås Hembygdsförening hösten och vintern 2022

Tillbaka i förhoppningsvis mer vanliga spår så är det ett evenemang som återstår under 2022. Nämligen ljuständningen den 24 november klockan 17 då granen tänds – denna gång hämtad i Tittebo. Efter årsskiftet är det dags att skicka ut inbetalningskort till alla våra medlemmar i Örsås Hembygdsförening – närmare bestämt runt 200. Årsmöte blir det också och mer om det kommer på denna sida framöver.
Redan nu kan vi berätta att en uppgift som står framtidslistan år att ersätta den gamla gärsgårn. Och en annan önskan att pricka av är att sätta upp en informationsskylt vid Hembygdsgården. Där vi berättar om husen, men också om det som är på gång. Vi har märkt att det finns spontanbesökare som stannar till vid hembygdsgården och inte minst njuter av läget mellan Örsåssjön och kyrkan. Rekordet hittills är cyklisten som i somras valde att strosa runt – och vila – på sin färd från Frankfurt till Stockholm!

Midsommarfirande

Mer information om det traditionsenliga midsommarfirandet hittar ni HÄR!

Midsommarfirande 2017

Kaffesöndagar

Kaffesöndagarna i Örsås Hembygdsgård är en årligen återkommande tradition under juli månad. Publikrekordet lyder på ett 70-tal fikasugna, kombinationen av en fantastiskt somrig miljö, gott kaffe med dopp och trevligt pratande får folk att njuta av livet.

KaffesöndagMidsommars förmiddag 13