Hembygdsföreningen

Hembygdsgården är vackert belägen mellan kyrkan och Örsåssjön. En plats inte minst lämpad för spontanbesök.
Örsås Hembygdsförening bildades 1956. Första uppdraget var att ta över och förvalta Stommens gamla kulturbyggnader. Och framförallt kanske då den gamla lågstugan från tidigt 1700-tal.
Redan första året firades midsommar med lekar, sång och musik. Den traditionen har byggts på med vårottan Kristi himmelsfärdsdag, kaffesöndagar under juli månad och ljuständningen i november.
Örsås Hembygdsförening våren och sommaren 2023
Kanske är det mer vårvinter än vår. Men den 28 mars är det dags för årsmötet. Gästberättare är denna gång kommunutvecklaren Emelie Romland.
Vårotta blir det som vanligt Kristi himmelsfärdsdag. Med andakt, sång, fika, gökkookoo och tipspromenad.
Midsommarfirandet sker i år i samarbete med Örsås Byalag och Örsås Bygdegårdsförening, en bra framtidslösning! Midsommarstången kläs dagen före midsommarafton, torsdagen den 22 juni. Och själva midsommarfestandet tar sedan vid på midsommarafton med resning av stången, fikamöjligheter, lottförsäljning och små grodor som dansar.
Kaffesöndagarna vid Hembygdsgården tar därefter över. Under fem söndagar i juli kan fika, umgänge och utsikten över Örsåssjön avnjutas.
På vår-och-sommarlistan finns också med att 200 meter gärdsgård ska bytas ut. Kanske hinner också en informationsskylt komma på plats. Och så ska sedvanligt småjobbande varvas med umgänge.  Ett umgänge där det kan pratas om att det är ganska häftigt att Örsås Hembygdsförening har mer än 200 medlemmar.

Midsommarfirande

Mer information om det traditionsenliga midsommarfirandet hittar ni HÄR!

Midsommarfirande 2017

Kaffesöndagar

Kaffesöndagarna i Örsås Hembygdsgård är en årligen återkommande tradition under juli månad. Publikrekordet lyder på ett 70-tal fikasugna, kombinationen av en fantastiskt somrig miljö, gott kaffe med dopp och trevligt pratande får folk att njuta av livet.

KaffesöndagMidsommars förmiddag 13