Hembygdsföreningen

 

bild hembygdsstuga

Hembygdsgården är vackert belägen mellan kyrkan och Örsåssjön.
Örsås Hembygdsförening bildades 1956. Redan första året firades midsommar med lekar, sång och musik vid hembygdsgården. Denna tradition lever fortfarande kvar. Numera är det även tradition med vårotta på Kristihimmelfärdsdag och kaffeservering under några sommarsöndagar.

Örsås Hembygdsförening våren och sommaren 2018

Årsrmötet är avklarat och programmet framöver är klubbat. Givna programpunkter är vårottan den 10 maj kl. 8.00 med friluftsgudstjänst, tipspromenad och fika. Och naturligtvis midsommarfirandet den 22 juni – stången kläs kl. 9.00, kaffestugan öppnar kl. 14.30 och en halvtimme senare drar dans och underhållning i gång. Och liksom i fjol så blir det fem kaffesöndagar vid Hembygdsgården, den 1, 8, 15, 22 och 29 juli.
I fjol var takbytena på lågstugan och magasinet den stora insatsen. I år är det dags att byta fönster i kaffestugan. Och som vanligt är stugorna och utsikten över Örsåssjön väl värda ett vår- eller sommarbesök.
Vid årsmötet, som kryddades av Anna Lagerqvist Christophersons berättelse om familjens sex pubar/restauranger i Edinburgh, valdes styrelsen får 2018. Och den ser ut så här: Karl-Åke Lagerqvist ordförande, Thomas Gunnarsson vice ordförande och kassör, Magnus Josefsson sekreterare och de övriga ledamöterna Björn Starren, Inga-Britt Gunnarsson, Lars Gunnar Larsson, Gunnel Lagerqvist, Paul Karlsson, Inga-Lill Mårtensson, Meta Idehall, Sonny Lundqvist och Birgit Josefsson.

Vårotta
Årets vårotta hölls den 10 maj, Kristi himmelsfärds dag, klockan 8.00. Denna tradition lockade i fjol ett 30-tal besökare, ord från prästen Fredrik Fernbom och skönsång från organisten Kalle Gollnik. Plus tipspromenad, fika – och ett fantastiskt vårväder.

Midsommarfirande

Mer information om det traditionsenliga midsommarfirandet hittar ni HÄR!

Midsommarfirande 2017

Kaffesöndagar
Alla söndagseftermiddagar i Juli är kaffestugan öppen.

Kaffesöndagarna i Örsås Hembygdsgård har – åminstone så här långt – haft tur med väder och gott om besökare. Publikrekordet lyder numera på ett 70-tal fikasugna och kombinationen av en fantastiskt somrig miljö, gott kaffe med dopp och trevligt pratande har fått folk att njuta av livet.

KaffesöndagMidsommars förmiddag 13