Midsommarfirande i Örsås

1956 blev ett viktigt år för Örsås Hembygdsförening – och för Örsås. Hembygdsföreningen bildades och ”Stommens gamla kulturhistoriska byggnader” räddades. Dessutom hölls redan premiäråret ett midsommarfirande med lekar, sång och musik.
Sedan dess har firandet rullat på och lockat folk både från när och halvfjärran. Antalet besökare har legat runt 300-400.
I år var det dags för en ny epok – de tre stora föreningarna i socknen gick samman om firandet. Hembygdsföreningen, bygdegårdsföreningen och byalaget gjorde sitt bästa för att värna om ett av Örsås största dragplåster.
Till och med termometern gladde sig och landade på umgängesvänliga 23 grader. En nyhet för året var att stången kläddes redan på torsdagen och många mötte upp. Själva midsommarfirandet löpte sedan på i gott midsommartempo – en öppen kaffestuga, musik från dragspel, fiol och gitarr, en stång som restes och blev riktmärke för dansare från Kindsnejdens folkdanslag, vuxna och barn och små grodor,..
En nygammal tradition var född och ett tack riktas till alla som ordnade så att det blev midsommarfirande i år också.
Många var de som gladde sig åt att midsommarfirandet i Örsås lever vidare.
Nedan bilder från tidigare år.

midsommar 2017 1 midsommar 2017 2

Midsommarsfirande i Örsås 1 Midsommaraftons förmiddag 1Midsommars förmiddag 4 Midsommars förmiddag 12 Midsommarsfirande i Örsås 3 Midsommars förmiddag 10